gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

O GEM projektu

Globalni monitor poduzetništva je pokrenut u 1997. godini, a prvo GEM globalno istraživanje provedeno je od strane 10 nacionalnih timova u 1999. godini, sa Paul-om Reynolds-om kao glavnim istraživačem. Udruženje za globalno istraživanje poduzetništva (Global Entrepreneurship Research Association - GERA) je uspostavljeno 2004. godine da služi kao nadzorno tijelo za GEM. GERA je neprofitna organizacija, kojom upravljaju predstavnici nacionalnih timova, dvije osnivačke institucije i sponzorske institucije

Misija GERA-e je da doprinosi globalnom privrednom razvoju kroz poduzetništvo. Da bi to ostvarila, GERA teži da poveća svjetsko znanje o poduzetništvu, provodeći i šireći istraživanje svjetske klase koje:

  1. otkriva i mjeri faktore koji utječu na nivo poduzetničke aktivnosti u privredama;
  2. identifikuje politike koje mogu povećati poduzetničku aktivnost
  3. povećava utjecaj obrazovanja u podršci uspješnom poduzetništvu.

Od prve studije u 1999. godini, više od 80 nacionalnih timova je učestvovalo u GEM konzorciju. Vođen od strane centralnog koordinacijskog tima, konzorcijum administrira godišnje ispitivanje odrasle populacije (APS) od najmanje 2.000 pojedinaca, u dobi između 18 i 64 godine u svakoj zemlji učesnici. Pored toga, GEM nacionalni timovi provode i intervjuisanje nacionalnih stručnjaka (NES) kako bi stekli uvid u posebne faktore koji utječu na poduzetništvo, u svakoj zemlji. Treći izvor podataka su standardizirane sekundarne međunarodne baze podataka.

GEM ima za cilj da bude vodeći izvor informacija i analiza o poduzetništvu širom svijeta. Studija primjenjuje originalnu metodologiju koja je kontinuirano unapređivana u toku 14 godina. Prikupljanje podataka je praćeno strogom procedurom kontrole kvaliteta. Ova jaka metodologija i druga posebna obilježja, doprinose jedinstvenosti projekta i vrijednosti za one koji žele mjeriti i upoređivati poduzetništvo između zemalja.

GEM objavljuje godišnje globalne izvještaje i GEM nacionalni timovi objavljuju pojedinačne izvještaje za zemlje. Pored toga, GEM objavljuje posebne izvještaje o temama, kao što su: žensko poduzetništvo, ulaganja sa visokim rastom i poduzetničke finansije. Godišnji specijalni izvještaji su, takođe, razvijeni na osnovu pitanja koja su dodata u APS upitnik u toku godišnjeg ciklusa, o temama kao što su: poduzetničko obrazovanje i obuka i socijalno poduzetništvo. Specijalne teme i pitanja su odobrena od strane godišnje skupštine GERA-e i pregledana od strane centralnog koordinirajućeg tima.

Globalni monitor poduzetništva se u Bosni i Hercegovini implementira od 2008. godine, a nosilac projekta je Centar za razvoj poduzetništva Tuzla u partnerstvu sa Univerzitetom u Tuzli.

Više na www.gemconsortium.org

Kalendar

January 2021
S M T W T F S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!