gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

Projekt „Regionalno povezivanje radi stvaranja zajedničke platforme koordiniranja politika u jačanju poduzetništva sa posebnim fokusom na rješavanje pitanja nezaposlenosti mladih“, odobren od strane GERA asocijacije

U narednom periodu, Centar za razvoj poduzetništva planira realizirati istraživački projekt, odobren u maju 2013. godine, od strane GERA asocijacije (Global Entrepreneurship Research Association). Radi se o projektu pod nazivom „Regionalno povezivanje radi stvaranja zajedničke platforme koordiniranja politika u jačanju poduzetništva sa posebnim fokusom na rješavanje pitanja nezaposlenosti mladih", čija implementacija će se zasnivati na dosadašnjim pokazateljima sadržanim u BiH GEM izvještajima, te saradnji sa članovima GEM timova Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Cilj projekta je istražiti može li regionalno povezivanje i stvaranje zajedničke platforme za koordiniranje poduzetničkih politika zasnovanih na GEM indikatorima doprinijeti razvoju poduzetničkog kapitala mladih i utjecati na izbor mladih između nezavisnog i zavisnog zapošljavanja.

BIH GEM ISTRAŽIVANJE 2013

Centar za razvoj poduzetništva je od 2008. godine zvanični nosilac GEM (Global Entrepreneurship Monitor) istraživanja za područje Bosne i Hercegovine. GEM predstavlja najveći svjetski akademski istraživački projekat u oblasti poduzetništva. Projekt je započet 1999. godine, kada je učestvovalo samo 10 zemalja svijeta. U 2012. godini, broj zemalja učesnica je iznosio 69, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Istraživanje uključuje prikupljanje podataka ispitivanjem osoba odrasle populacije iz svake zemlje, intervjuisanje nacionalnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, te obradu prikupljenih podataka.

Finalni rezultat istraživanja predstavlja kreiranje i publikovanje godišnjeg izvještaja na temelju prikupljenih podataka, u kojem su sadržane informacije o poduzetničkom okruženju, stavovima, aktivnostima i aspiracijama na nivou jedne zemlje.

Centar za razvoj poduzetništva će u 2013. godini po šesti put provesti GEM istraživanje za područje BiH, te kreirati izvještaj na osnovama prikupljenih i obrađenih podataka. Trenutno su u toku aktivnosti ispitivanja odrasle populacije i intervjuisanja nacionalnih stručnjaka, nakon čega slijedi slanje prikupljenih podataka GEM konzorcijumu na obradu.

Kalendar

March 2021
S M T W T F S
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!