gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

GEM PROJEKAT PONOVO U BOSNI I HERCEGOVINI

Najveći svjetski akademski istraživački projekt iz oblasti poduzetništva – Globalni monitor poduzetništva (GEM) ponovo će biti proveden u 2017. godini u Bosni i Hercegovini. Tako će Bosna i Hercegovina i ove godine biti dio svjetske zajednice GEM istraživača i naći se u svjetskom GEM izvještaju sa pokazateljima o stanju poduzetništva sa još preko 70 zemalja iz cijelog svijeta. 

Pored Centra za razvoj poduzetništva, kao nosioca GEM licence za BiH, implementaciji projekta u 2017. godini pridružili su se i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru (www.ef.sve-mo.ba) i Centar za projektni menadžment i preduzetništvo Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (http://www.cpme.ef.unibl.org/.). Članove GEM tima BiH ove godine čine eminentni profesori i istraživači iz oblasti poduzetništva u BiH, a detalje o GEM timu BiH moguće je pogledati na http://cerpod-tuzla.org/index.php/bs/gem/gem-tim

Svrha GEM-a je da istraži i procijeni ulogu poduzetništva u ekonomskom rastu države. S obzirom da GEM posmatra poduzetništvo na nivou pojedinca i u nekoliko faza, to omogućava sveobuhvatnije razumijevanje poslovnih aktivnosti u poređenju sa mjerama koje se baziraju na broju registrovanih biznisa (tj. GEM bilježi i neformalne i formalne poslovne aktivnosti koje obuhvataju i preduzeća u procesu pokretanja, kao i ona koja su već pokrenuta i etablirana preduzeća). GEM djeluje u skladu sa sljedećim ciljevima: 

1. Omogućiti poređenje nivoa poduzetničke aktivnosti u različitim zemljama;

2. Otkriti u kojem obimu poduzetnička aktivnost utječe na ekonomski rast pojedinih zemalja;

3. Identifikovati faktore koji potiču i/ili ometaju nastanak i razvoj poduzetničke aktivnosti;

4. Utjecati na fomulisanje efektivnih i ciljanih politika usmjerenih na poticanje poduzetništva.

Sprovedba istraživanja prema GEM metodologiji u BiH će se dešavati u periodu maj – juli 2017. godine, a publikacija svjetskog GEM izvještaja očekuje se u januaru 2018. godine. Detaljniji uvid u stanje poduzetništva u BiH baziran na relevantnim naučnim pokazateljima će biti dat u BiH GEM izvještaju za 2017. godinu čije se izdavanje očekuje na proljeće 2018. godine. Ranije BiH GEM izvještaje moguće je pronaći na http://cerpod-tuzla.org/index.php/bs/gem/gem-izvjestaji

POZIV NA MOTIVACIONU RADIONICU

BIT Centar u saradnji sa partnerima na EU projektu „Jačanja poslovnog okruženja za više malih i srednjih poduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“ organizuje edukativne aktivnosti u cilju razvoja poduzetničkih vještina i poduzetništva uopće u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Opširnije...

PUBLIKOVAN SVJETSKI IZVJEŠTAJ O STANJU PODUZETNIŠTVA ZA 2014. GODINU

GEM (Globalni monitor poduzetništva) svjetski izvještaj za 2014. godinu je publikovan i zvanično predstavljen na GEM godišnjoj konferenciji održanoj u Monterrey-u, Meksiko. GEM svjetski izvještaj za 2014. godinu procjenjuje da je najviša stopa poduzetničke aktivnosti zabilježena kod ispitanika u dobi između 25. i 35. godine starosti, a zatim slijede ispitanici starosne dobi između 35. i 44. godine.

Opširnije...

Tuzlanski kanton: uspješni poduzetnici uživaju visok status u društvu, ali se stanovništvo boji poslovnog neuspjeha

Centar za razvoj poduzetništva je uz podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i sponzorstva BH Telecoma implementirao projekat „Analiza stanje poduzetništva u TK za 2013.godinu – GEM 2013 TK“.

Naime, GEM (Globalni monitor poduzetništva) istraživanje se sprovodi po jedinstvenoj metodologiji u oko 70 zemalja svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Centar za razvoj poduzetištva je u saradnji sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona došao na ideju da se istraživanje sprovede i na nivou Tuzlanskog kantona, kako bi se dobili realni pokazatelji stanja poduzetništva i uporedili sa onima na nivou Bosne i Hercegovine i ostalim zemljama učesnicama istraživanja.

Kroz ispitivanje reprezentativnog uzorka stanovništva identifikovane su poduzetničke težnje i stavovi, te u skladu s tim i aktivnosti koje se odnose na pokretanje vlastitog biznisa. S druge strane, kroz intervjuisanje stručnjaka iz oblasti poduzetništva identifikovani su faktori koji utiču na razvoj poduzetništva.

Opširnije...

GEM IZVJEŠTAJ O STANJU PODUZETNIŠTVA U FEDERACIJI BIH ZA 2013. GODINU

Centar za razvoj poduzetništva Tuzla je uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta implementirao projekat „Analiza stanja poduzetništva u FBiH - GEM FBiH 2013“.

Uzimajući u obzir jedinstvenu GEM metodologiju kojom se mjeri poduzetnička aktivnost moguće je pokazatelje za Federaciju BiH usporediti sa onima na nivou Republike Srpske, Brčko distrikta, te Bosne i Hercegovine. U nastavku donosimo neke od najznačajnih pokazatelja GEM istraživanja za Federaciju BiH.

Opširnije...

Kalendar

September 2020
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!