gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

PREKO 126 MILIONA ŽENA PODUZETNICA U SVIJETU

- PUBLIKOVAN GEM SVJETSKI IZVJEŠTAJ O ŽENSKOM PODUZETNIŠTVU ZA 2012. GODINU -

GEM (Global Entrepreneurship Monitor) svjetski izvještaj o ženskom poduzetništvu za 2012. godinu, publikovan u srijedu, 31.07.2013. godine, predstavlja rezultat istraživanja stanja ženskog poduzetništva u 67 zemalja svijeta, nastalog kao dio Globalnog monitora poduzetništva (Global Entrepreneurship Monitor), najvećeg svjetskog akademskog istraživačkog projekta u oblasti poduzetništva. Istraživanje analizira stope i prirodu uključenosti žena u poduzetništvo širom svijeta, te ih upoređuje sa stopama poduzetničke aktivnosti muškaraca.

Ključni nalazi istraživanja pokazuju da u svijetu postoji preko 126 miliona žena poduzetnica koje su tek pokrenule svoj biznis ili već upravljaju njime. U većini zemalja, manje je žena nego muškaraca koji se bave poduzetništvom. Žene više privlači sektor potrošačke industrije, dok muškarci dominiraju u kapitalnom i sektoru proizvodnje i usluživanja zasnovanom na znanju. U Evropi i SAD-u, nivo obrazovanja žena je visok kao i kod muškaraca, ili čak i viši. Međutim, one su manje uvjerene u svoje sposobnosti za pokretanje biznisa, u svim zemljama učesnicama istraživanja. Osim toga, u svim istraživanim regijama svijeta, žene u prosjeku imaju veći nivo straha od neuspjeha njihovog biznisa, u odnosu na muškarce.

Bosna i Hercegovina učestvuje u Globalom monitoru poduzetništva od 2008. godine. Centar za razvoj poduzetništva Tuzla je zvanični nosilac GEM projekta za područje Bosne i Hercegovine, predvođen voditeljem nacionalnog GEM tima prof.dr. Bahrijom Umihanićem. Time se BiH našla u svim godišnjim GEM svjetskim izvještajima od 2008. do danas, pa tako i u GEM svjetskom izvještaju o ženskom poduzetništvu za 2012. godinu.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu, prezentirani u GEM svjetskom izvještaju o ženskom poduzetništvu za 2012. godinu, pokazuju da je stopa ukupne rane poduzetničke aktivnosti (stopa učestalosti pojedinaca koji su aktivno uključeni u vođenje biznisa ne starijeg od 42 mjeseca) za žene poduzetnice dvostruko niža u odnosu na muškarce i iznosi 5%. Stopa žena vlasnika/menadžera etabliranih biznisa (biznisa starijih od 42 mjeseca) u Bosni i Hercegovini iznosi 4%, dok je ova stopa za muškarce poduzetnike 8%. Stopa straha od neuspjeha biznisa (procenat osoba koji vidi prilike za započinjanje biznisa, ali bi ih strah od neuspjeha spriječio u tome) kod žena u BiH iznosi 26% i nešto je niža u odnosu na stopu kod muškaraca. Kada su u pitanju motivi ulaska u poduzetničku aktivnost, i kod muškaraca i žena prevladava motiv nužnosti u odnosu na prepoznatu priliku, te su male razlike u procentima ovog pokazatelja između muškaraca i žena.

Ovo su samo neki od najznačajnijih pokazatelja GEM istraživanja ženskog poduzetništva za Bosnu i Hercegovinu u 2012. godini. Ukoliko određene vladine institucije ili nevladine organizacije iskažu zainteresovanost za detaljnije podatke o stanju ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini u 2012. godini, te spremnost na finansiranje, GEM tim Bosne i Hercegovine je u mogućnosti, na temelju GEM svjetskog izvještaja o ženskom poduzetništvu i provođenja vlastitih istraživanja, kreirati specijalni izvještaj o stanju ženskog poduzetništva u BiH za 2012. godinu. Svjetski GEM izvještaj o ženskom poduzetništvu za 2012. godinu je moguće preuzeti na oficijelnoj web stranici Svjetskog GEM konzorcija (www.gemconsortium.org) i Centra za razvoj poduzetništva (www.cerpod-tuzla.org), a za više informacija moguće je se obratiti osoblju Centra za razvoj poduzetništva Tuzla.

Kalendar

January 2020
S M T W T F S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!